"Domain ismi seçmek her babayiğidin harcı değildir!" diyerek sizi korkutmak gibi bir niyetimiz yok. Herkes belli başlı kriterlere uyarak mantıklı bir alan adı seçimi yapabilir. Mantıklı bir yol izlenerek alınan, mantıklı bir alan ismi, gelecek yıllarda size çok güzel geri dönüşler sağlayacaktır. Domain seçini yapmak için ihtiyacınız olan hemen her şeyi bu içerikte bulabilirsiniz.

alan ismi seçimi yapmak

Öncelikle alınan her alan adının bir amacı ve ticari değeri olmalıdır. Geleceği görülmeyen hiçbir domain satın alınmamalıdır. Domain ismi tescili yaparken belli başlı evrensel kriterlere de dikkat etmeniz gerekmektedir.

Domain İsmi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?



  • Alan adı seçimi yaparken bazı harflerin alan adınızda olmadığından emin olmanız gerekir. Domainde Türkçe karakter olmamalıdır. "i, ü, ö, ç ve ş" gibi harflerin alacağınız alan isminde olmaması çok önemlidir.

  • Alan adı uzantısının mantıklı olmasına çok dikkat etmeniz gerekir. ".com" ve ".net" gibi bilindik alan adı eklentileri haricinde kalan bilinmedik alan adı uzantılarını tercih etmemelisiniz.

  • Domain ismi seçerken eğer yeni bir marka ya da hizmet sektörüne hitap edecekseniz, markanızın geleceği açısından yaratıcı olmanız gerekir. Taklitçi ya da geçmişe vurgu yapan domainleri tercih etmeyiniz.

  • SEO çalışmalarında kullanmak üzere domain seçimi yapmak istiyorsanız önceliği Google'a değil, kurumsallığa vermeniz gerekir. Eğer 2010 yılında yaşıyorsanız, anahtar kelimenin direkt olarak geçtiği alan adları çok büyük kıymet ifade eder. Günümüz Google dünyasında ise marka değeri, SEO açısından çok daha önemlidir.

  • Yayın yapacağınız coğrafyaya ait ifadelerden oluşturulmuş bir domain seçmek de çok önemlidir. Domainin kolayca söylenebilir ve akılda kalıcı olması gerekir.


Alan Adı Seçimi Zor Değil, Dikkat Gerektiren Bir İştir!


Markanızın ya da projenizin geleceğini mutlaka hesaba katmak zorundasınız. Gelişigüzel bir şekilde seçim yapmak sadece boştan yere para harcamanıza neden olacaktır. Doğru domaini seçmek için yeterince dikkatli ve ileri görüşlü olmanız gerekir.

alan adları

Bu iş fikrin ve mantığın ön planda olduğu bir eylem olduğundan, fikirlerinizin çalınmasına müsaade etmeyiniz. Değeri yüksek ve kıymetli domainler sizlerin fikri olmasına rağmen başkaları tarafından tescillenebilir. Bu riski almamak için domain ismi seçerken kendi başınıza hareket etmenizi öneriyoruz.