Her insanın bir ismi olduğu gibi her web sitesinin de bir ismi vardır. Sitelerin tarayıcılar ve insanlar tarafından bilinen isimlerine alan adı (domain) adı verilir. Arama motorları (Örneğin Google, Yandex) siteleri domain adları ile tanır. Eğer alan ismi olmazsa arama motorları siteyi IP adresleri aracılığıyla bulabilir. Bu hem görsel hem de kurumsallık açısından hoş olmayacağı için günümüzde tüm siteler alan adına sahiptir.

domain nedir

Peki domain ne işe yarar? Tek işlevi insanların gözüne hoş görünmesi midir? diyenler için alan adlarının işlevinden bahsedelim. Bizlerin ismi olduğu gibi evleri de bulunur. Hepimiz yaşayabilmek için bir evde kalırız. Web siteleri de aynı şekilde kendi evlerinde yani sunucularda barındırılmaktadır. Web sitelerinin bulunduğu, domain adlarının isimlendirdiği dijital veri alanlarına hosting (site sunucusu) adı verilir. Domainler her sitenin sahip olduğu depolama alanını isimlendirir ve temsil eder.

Domain Hakkında Bilgiler


Web sitesi denince aklınıza gelmesi gereken 2 kavram vardır. Bunlardan biri alan adıdır. Bir diğeri de web sunucusudur. Şimdi bunlar arasındaki ilişkiyi sizlere anlatalım. Arama motorlarının sayfaları taramaları için botları vardır. Bu botlar herhangi bir domaini bulduklarında, domain o botlara "Benim hostingim burası. Benim hakkımda bir şeyler öğrenmek istiyorsan, burayı taramalısın." der. Yani yol gösterir. Alan adlarının önemini ve çalışma mantığını anlayabilmek için bu basit örneği verebiliriz.

domain nedir

Domain kaydedilen ve kiralanan dijital isimlerdir. Alan adı kayıtları ICANN ismindeki bir uluslararası kurum tarafından kontrol edilmektedir. Bu sayede bir domaini sadece bir kişi satın alabilmektedir. Bir alan adı ancak süresi dolup, yenilenmediği takdirde bir başkası tarafından tescil edilebilir. Birinin sahip olduğu domaini, bir başkasına satması yani devretmesi işlemine domain transferi adı verilmektedir.

alan adları hakkında bilgi

Her alan adı iki kısımdan oluşur. Örneğin "domainismi.com" alan adı, "domainismi" ve ".com" ibarelerinden oluşur. İlki sitenin sahipleri tarafından belirlenen adıdır. Diğer noktalı kısım ise alan ismi uzantısı olarak adlandırılmaktadır. Uzantı örnekleri şunlardır:

  • .com

  • .net

  • .blog

  • .ist

  • .xyz

  • .org

  • .tr


Alan Adı Nasıl Alınır? Tescil İşlemleri Nelerdir?


Almak istediğiniz alan adı eğer daha önce alınmadıysa herhangi bir tescil kurumuna başvurarak bu işlemi halledebilirsiniz. Bir alan adı en az bir sene boyunca tescilli olabilir. Satın alınan domain başkası tarafından alınamaz. Ödeme yapıldığı sürece alan adları daha uzun süre de kiralanabilir.

alan ismi tescil

Almak istediğiniz domain bir başkası tarafından satın alınmışsa, bu durumda o domainin sahibine ulaşmanız gerekir. Sahibi ile anlaşarak ve ödemesini yaparak ilgili alan adını kendi adınıza tescil ettirebilirsiniz. Bunun için yukarıda anlattığımız transfer işlemini yaptırmanız gerekir. Alan adı fiyatları bu gibi durumlarda çok yüksek olabilir.